Olika typer av onlinebetting

Det finns olika typer av online sport betting. Så som fotboll, tennis, trav, e-sport, ishockey, golf, handboll, badminton, baseboll, cricket, strandvolleyboll, motorsport, rugby League, rugby union, bordtennis, basket m.m.

Man kan betta online eller på ¨vadslagningsställen¨. Online bookmakers tar emot bettar på nätet via sina webbplatser. ¨Offline bookmakers¨ tar emot sina bettar på olika vadslagningsställen.

Hos online spelbolag är provisionen betydligt lägre än på vadslagningsställen. Oddsen är till och med högre hos online spelbolag. När man ska satsa på många evenemang samtidigt är det mycket lönsamt att satsa online. Skillnaden på en enskild bet är inte så stor.

Vadförmedlarna på internet tar ca. 2–4% i provision från oddset medan ett ¨offline¨ spelbolag tar mer än 10%.

Provisionfootball money

För att räkna ut provisionen kan man göra så här:

Man börjar med att räkna ut något som kallas för ¨overtake¨. Vilket räknas ut på följande sätt: Börja med att dividera 1 med oddset (både för hemma, borta och oavgjort) och sen addera ihop summorna. T.ex. hemma laget 2,13 och borta laget 3.12 och oavgjort 1.52.

1 / 2,13 = 0,469

1 / 3,12 = 0,32

1 / 1,52 = 0,658

0,469 + 0,32 + 0,658 = 1,4 total overtake

total overtake * 100% 1,4 * 100% = 140%

För att sedan kunna räkna ut provisionen så använder man denna formeln:

{1-[1/(overtake/100)]} *100

I detta exemplet blir det {1- [1/ (140%/100)]} *100 = 30%

Alltså är provisionen i detta fallet 30%.

Skatt

När det gäller skatt så finns där också skillnader. Online spelbolag är oftast registrerade i länder som har betydligt lägre skatter. Offline bookmakers däremot följer den lokala lagstiftningen och är förpliktade att betala lokala skatter som oftast är betydligt högre än dem som online spelbolagen behöver betala.

Populära sporter

Dem populära sporterna som man bettar på kommer med bättre fördelar så som t.ex. fler marknader, högre gränser, fler kampanjer och högre odds. Detta kan man hitta hos i stort sett alla bookmakers vilket gäller för både live spel och pre-game.

En av dem mest populära sporterna att betta på är fotboll. Det är viktigt att känna till sporten, lagen, spelarna och allmän information för att kunna betta så effektivt som möjligt.

Spelformer

Det finns olika spelformer som man bettar på. Inom fotboll behöver det inte bara vara vilket lag som vinner utan man kan betta på vem som gör målet, hur många hörnor ett lag gör m.m. Här är några av dem spelformer som finns:

1×2 – Detta är den vanligaste spelformen, som också kallas för matchvinnare hos vissa spelbolag. Här handlar det om att förutse hur matchen slutar, dvs. vilket lag som vinner eller om det blir oavgjort.

Resultat – Här ska man förutse det korrekta slutresultatet av matchen. T.ex. 2–2 eller 3–0 osv.

Vinnare – Denna spelform är vanligast när det gäller långtidsspel. Då binder du dina pengar under en lång tid tills spelet avgörs. Som t.ex. vilket lag som vinner Premier League.

Över/Under – Här handlar det om hur många mål som kommer göras i matchen. Inom fotboll är det vanligaste värdet över eller under 2,5 mål. I hockey brukar det vanligaste värdet ligga på över eller under 5,5 mål.

Har du då satsat på över 3 mål i fotboll så har du vunnit om dem gör 3 eller fler mål eller under 5 mål i hockey så har du vunnit om dem gör 5 eller mindre mål.

Moneyline – Detta är en spelform som erbjuds på ganska många sporter. Denna spelformen fungerar precis som 1×2 fast alternativet kryss (oavgjort) finns inte. Blir resultatet då oavgjort så betalas pengarna tillbaka.

Handikapp – Detta är en populär spelform som är bra att börja med när man är nybörjare. Här satsar man på hur många mål ett lag kommer att vinna med. Man kan också satsa på att det andra laget leder redan från start. Dem vanligaste värdena här är -1 och +1 men varierar så klart efter hur mycket lagen skiljer sig från varandra. Denna spelformen ger bättre odds till skillnad från att spela ¨matchvinnare¨. Detta kan också vara en bra spelform om där är en klasskillnad mellan lagen.

Livebetting

Livebetting har blivit mer populärt just nu. Skillnaden mellan livebetting och pre-betting är oddset. Oddset på pre-betting är fastställt och ändras inte. Är det till exempel 1,5 så är det så genom hela matchen. Med livebetting däremot kan oddset ändras efter hand. Är matchen oavgjord fram till halvlek så kanske oddset fördubblas och du får chans att vinna ännu mer pengar. Här gäller det som i all övrig betting att den som är påläst brukar vinna flest lagda spel. Tycker man om att spela på över/under så kan man få jättebra odds på livebetting.

Ofta ser man matcher som slutar med 0–0 första halvlek men sen vänder totalt under andra halvleken då en massa mål sätts.

Trav

Trav är också en populär sport att betta på, speciellt i Sverige. Spelar man online så får man dem bästa oddsen, precis som med andra sporter. Det finns olika sidor på nätet som kan jämföra oddsen åt dig så du lättare kan välja vilket casino du vill använda till dina bettar.